Wi-Fi / Netwerk

Iedereen heeft het thuis: Wi-Fi. Maar soms werkt Wi-Fi ineens niet meer. Om onverklaarbare reden zo lijkt het, want de internetverbinding via Wi-Fi heeft namelijk altijd probleemloos gewerkt. Totdat u die nieuwe smartphone, die nieuwe tablet-pc, die nieuwe laptop of die nieuwe Wi-Fi printer ging gebruiken.

Wat u over uw draadloos netwerk thuis moet weten

Wanneer u draadloos aan het internetten bent met uw smartphone, tablet-pc of laptop, of draadloos iets print, dan doet u dat via het draadloos netwerk waarover u in huis beschikt.

Wist u niet dat u een draadloos netwerk in huis hebt?

Zo vreemd is dat niet. Want als u een internetprovider hebt beschikt over zowel een bedraad netwerk als ook over een draadloos netwerk. Zelfs wanneer u, om te internetten, alleen maar het apparaat gebruikt dat u van uw internetprovider hebt gekregen toen u klant werd.

Wat u in alle gevallen in huis hebt is: een apparaat waarin een internet modem en een router zijn ondergebracht. Waarbij tevens de mogelijkheid is ingebouwd om draadloos via Wi-Fi verbinding te maken met het apparaat.

Dat u uw computer en laptop ook via een ‘ouderwetse’¬†netwerkkabel¬†met dit apparaat kunt verbinden, zult u in de meeste handleidingen bij dergelijke apparaten tevens nauwelijks kunnen lezen. Maar het kan wel.

Maar goed wifi, ofwel Wi-Fi zoals de originele benaming van uw draadloze netwerk luidt, is de populairste manier om computers, en andere apparaten zoals smartphones, tablets en printers, met elkaar en met internet te verbinden. Vandaar dan ook dat de meeste aandacht doorgaans uitgaat naar deze draadloze verbinding met internet.

Waar het soms misgaat met Wi-Fi

Recente apparaten werken veelal via de 802.11ac of 802.11n standaard. Oudere apparaten doorgaans nog met de 802.11g standaard. Of misschien zelfs nog wel met 802.11b.

Op zich hoeft het helemaal geen probleem te zijn, wanneer uw apparaten nog via verouderde Wi-Fi standaarden communiceren. Want veel modem / routers ondersteunen alle Wi-Fi standaarden zonder problemen.

Totdat u nieuwe apparaten samen gaat gebruiken met apparaten die nog gebruik maken van de oudere standaarden. Dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat u met uw nieuwe apparaten zonder problemen draadloos kunt internetten, terwijl u met uw oude apparaten geen draadloze verbinding meer kunt krijgen. Tenzij u uw internet modem / router opnieuw opstart.

In dat geval staat uw modem / router hoogstwaarschijnlijk ingesteld op mixed modus. Een modus waarbij het apparaat automatisch switcht tussen de verschillende Wi-Fi standaarden, wanneer apparaten daarom vragen.

En precies dat kan ervoor zorgen dat de draadloze verbinding met uw oudere apparaten wegvalt, zodra u met uw nieuwe apparaat dat de 802.11ac standaard ondersteunt verbinding maakt.

De reden waarom wifi soms ineens niet goed meer werkt kan een ogenschijnlijk onverklaarbare reden hebben. Zeker wanneer u altijd zonder problemen van uw draadloos netwerk en draadloze internetverbinding gebruik hebt kunnen maken.

Wat in een dergelijk geval altijd helpt om het probleem op te lossen is: nagaan wat er vlak voordat het probleem zich openbaarde is veranderd. Zoals bijvoorbeeld: het in gebruik nemen van een nieuw apparaat. Dat goed nagaan brengt de oorzaak van een probleem, vaak snel aan het licht.

Bevindt u zich in een vergelijkbare situatie? Wij hebben de kennis en expertise om uw wifi-problemen op te lossen