Back-up

 

Moet u eigenlijk bekennen dat u zelden tot nooit een back-up maakt?

Dan loopt u de kans dat het u ooit op een brute manier duidelijk gemaakt gaat worden waarom een back-up maken wel degelijk nodig is. Namelijk op het moment dat u tot uw grote schrik moet vaststellen dat u al uw bestanden kwijt bent.

Kan dat zomaar dan, ineens al uw bestanden kwijtraken? Absoluut, en de meest voorkomende oorzaken daarvan zijn: een kapotte harde schijf, een virus en een catastrofale menselijke fout.

Wat een back-up is, en wat u van back-uppen moet weten

De reden waarom nog steeds hele volksstammen niet back-uppen is, dat men eigenlijk niet goed weet wat een back-up eigenlijk precies is en waarom een back-up maken van tenminste de persoonlijke bestanden zo hard nodig is.

Een goed Nederlands woord voor back-up is: reservekopie. Dat is dan ook precies wat een back-up is, een reservekopie van alle belangrijke bestanden die op de pc staan. Een kopie waarmee kan worden voorkomen dat er niets verloren gaat wanneer er onverhoopt iets mis mocht gaan.

Echter, aan een reservekopie hebt u alleen maar wat wanneer deze:

  • Op de juiste manier is gemaakt.
  • Op het juiste tijdstip is gemaakt.
  • Op het juiste back-upmedium is gemaakt.

Een back-up is op de juiste manier gemaakt wanneer deze altijd en zonder problemen weer kan worden teruggezet, zelfs op een andere pc. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid. Maar dat is het lang niet altijd.

Wordt uw e-mail wel geback-upt?

Bij het back-uppen van alle bestanden wordt bijvoorbeeld nogal eens onterecht aangenomen dat dan ook automatisch een back-up gemaakt wordt van e-mails. En precies dat is lang niet altijd het geval.

Soms echter wordt een back-up gemaakt van het bestand waarin al uw e-mails zich bevinden. Maar dat betekent allerminst dat uw e-mails als vanzelf weer zichtbaar zullen zijn in uw e-mailprogramma, zodra u een back-up terugzet.

Met andere woorden: als u e-mails wilt bewaren dan zult soms een aparte back-up moeten maken van uw e-mails via uw e-mailprogramma.

Wij kunnen dit voor u uit handen nemen zodat u hier geen omkijken meer aan heeft.